Kako pronaći najbolji kuhinjski nož? Prilikom odabira najboljeg kuhinjskog noža, važno je uzeti u o
Na što obratiti pažnju pri odabiru kuharskog noža?
Kuharski nož, poznat i kao francuski nož, veliki je nož koji su izvorno koristili kuhari i mesari za odvajanje mesa od zglobova. Postao je popularan rekvizit u horor filmovima, gdje je dobio etiketu „mesarskog noža“. Mesarski nož bio je izvorno poznat i kao sjekira za meso.
Posljednjih godina kuharski nož postao je višenamjenski nož i omiljen je među mnogim kuharima koji kuhaju u restoranima, ali je našao svoje mjesto i u običnim kućanstvima. Zahvaljujući svojoj sposobnosti rezanja mesa na kockice, kriške ili sitno sjeckane komade, postao je savršen dodatak svakoj kuhinji. U nastavku ćete saznati na što biste trebali obratiti pažnju pri kupnji kuharskog noža.
Važno je imati oštar nož!
Trebalo bi biti očito da za pripremu hrane odaberete oštar nož. Međutim, neki ljudi zaboravljaju na ovu važnu točku. Ne shvaćaju da oštar nož jamči sigurnost pri radu. Mnogi početnici u kuhanju izbjegavaju vrlo oštre noževe – posebno kada se radi o velikim noževima – jer se boje da će se porezati po prstima ili na neki način ozlijediti drugi dio tijela. Pri rukovanju noževima uvijek bismo trebali imati na umu sigurnost. Tupi nož uvijek je veći rizik nego korištenje vrlo oštrog noža. Više o oštrenju noževa pročitajte u našem drugom članku.
Oštrica noža u zapadnim i azijskim zemljama
Možda niste znali, ali kuharski noževi su različito konstruirani u zapadnim zemljama (npr. europske zemlje, Sjeverna Amerika) i drugačije u azijskim zemljama. Glavna razlika je u njihovoj konstrukciji - dok „western“ noževi imaju oštricu naoštrenu pod kutom od 20 stupnjeva, „asian“ noževi su oštriji s kutom od 15 stupnjeva. S obzirom na to što smo već rekli, da su oštriji noževi bolji, logično vam predlažemo da se odlučite za azijski model s oštrijim kutom oštrice. Naravno, uvijek možete naoštriti i američku/europsku oštricu na oštriji kut, primjerice pomoću električne brusilice. Važno je shvatiti da svaki nož treba biti oštren pod kutom koji preporučuje proizvođač.
Čvrstoća noža je važna
Sigurno ne želite brinuti da će se nož pod vašim pritiskom saviti ili prelomiti na pola. Trebalo bi biti očito da se nož pod pritiskom ne ošteti! Iz tog razloga trebali biste odabrati onaj koji je izrađen od jakog metala. Kako odabrati pravi nož pročitajte ovdje. Visokougljični metali su općenito prilično jaki (jači od nehrđajućeg čelika), ali svaka vrsta metala se malo razlikuje. Pri traženju jakog noža predlažemo vam da ga prvo isprobate u rukama. Držite ga. Vidjet ćete je li lagan ili težak. Vjerojatno ne biste željeli da vaš nož bude pretežak, jer bi to opteretilo vaše zapešće već pri rezanju luka. U ruci biste osjećali slabost i umor. Ipak, težina znači snagu, stoga pokušajte pronaći pravu težinu. Dalje, pokušajte saviti oštricu. Ako se oštrica savija, čak i najmanji dio, vratite nož natrag. Nemojte se ni truditi s takvim nožem – razočarat će vas.
Držanje noža
Čvrst, stabilan i udoban hvat izuzetno je važan pri radu s bilo kojim nožem, posebno s velikim nožem. Pri radu s kuhinjskim nožem često ćete raditi s prstima blizu rezne oštrice noža. Važno je da imate nož pod kontrolom tijekom rukovanja njime. Nitko ne želi ostati bez prstiju. Možda mislite da se to vama ne može dogoditi, ali može... Čak su i kvalificirani i iskusni kuhari imali nezgode koje su zahtijevale nekoliko šavova na dlanu.
Pri rezanju luka, rajčica, krumpira ili češnjaka nije iznenađujuće da vaše ruke postanu ljepljive i vlažne. Za to su krivi sokovi iz pojedinih namirnica. Oni također utječu na vašu sposobnost učinkovitog držanja noža. Stoga pri odabiru noža obratite pažnju i na materijal od kojeg je izrađena drška. Nož bi trebao udobno ležati u ruci i time minimizirati mogućnost klizanja.
Ravna ili zakrivljena?
Možda ste primijetili da su noževi nekih kuhara ravni, a neki zakrivljeni. Toplo vam preporučujemo da se odlučite za noževe koji imaju malu zakrivljenost. Krivulja je ono što će vam pomoći kontrolirati nož pri različitim manipulacijama s njim. Zapravo, jedna od najosnovnijih tehnika (tehnika valjanja) ovisi o ovoj krivulji.
Pretplatite se na novosti
Zanima vas ovaj članak? Pridružite se drugim zadovoljnim pretplatnicima novosti putem obrasca ispod i primajte informacije o novostima, akcijama ili ekskluzivama prvi!
Preporučujemo iz kategorije Kuhinjski nože za šefove

BÖKER FORGE WOOD SANTOKU nož 16 cm 03BO512 drvo

XINZUO X02 kuhinjski nož s Granton oštricom, 8 inča, crveno drvo, njemački čelik 1.4116, poklon kuti

XINZUO B13D 8-inčni kuhinjski nož, desert iron wood, 67 slojeva Damascus čelika, magnet

XINZUO B38H set noževa od 5 komada 1 kom 8-inčni kuhinjski nož 1 kom 7-inčni santoku nož 1 kom

XINZUO B38H kuhinjski nož od 8 inča, bijela boja G10, 67 slojeva Damascus čelika, poklon kutija

Brisa Chef' Knife 185 Mustard Micarta 12C27 Flat 18,5 cm

Zwilling All Star set noževa, 2 komada

XINZUO B27 8,5-inčni kuhinjski nož s prirodnom ružinim drvom i trostrukim zakovicama, 67 slojeva D