Oštrenje
/ 6 postova
Alati koje koristite prolaze kroz značajna opterećenja i znati kako ih pravilno održavati i oštriti je neophodno za olakšavanje vašeg života, kao i za brže izvršavanje zadataka i ukupni uspjeh u radu.
Održavanje oštrine uvijek je ključni faktor kada želite nešto kvalitetno rezati. Stoga je izazov osigurati tu oštrinu, čak i u slučajevima kada nosite nož sa sobom i koristite ga na poslu.
Osnova je imati dobar, oštar nož. S oštrim nožem svaki rez je lakši, brži i posebno sigurniji. U ovom članku pronaći ćete sve osnovne informacije o tome kako i vi profesionalno naoštriti nož. Kao prvo, morate pažljivo pregledati oštricu noža, što će vam pomoći u odlučivanju koliko je potrebno naoštriti nož.
Postoji mnogo metoda koje možete koristiti za testiranje oštrine oštrice noža. Većina preferira jednostavno testiranje oštrice na tipičnom materijalu za rezanje – na primjer, na rajčici.
Alat koji mnogi smatraju da je oštrač čelika, zapravo je honovajući čelik. Koja je onda razlika između oštrenja i honovanja?
Oštri nože su u kuhinji znatno učinkovitiji. Njima lako narežete meso, povrće, voće, kruh i bilo koju drugu hranu, bez napora i umora. Prednost takvih noževa leži i u uštedi vašeg vremena.