Kako savršeno filetirati lososa? Filetiranje lososa zahtijeva preciznost i pravu tehniku kako bi se
Priprema korak po korak
Pri filetiranja lososa odvajamo meso ribe od kralježnice. Zvuči jednostavno, zar ne? Ako poznajete pravi postupak i steknete praksu, to je zaista jednostavno. Postupak smo za vas razložili u jednostavne korake, uz koje su priložene i ilustracije. One će vam pomoći da vaš ulov iz trgovine dođe na roštilj bez ikakvih problema.
Prije nego što počnete filetirati lososa, trebate znati nekoliko stvari kako bi ovaj proces tekao glatko, naime:
- LOSOS – Prije filetiranja očistite lososa od unutrašnjosti, odrežite glavu i rep.
- DOBRA RADNA POVRŠINA - stabilna i lako čistiva radna površina je neophodna. Za to su izvrsne ploče od HDPE (polietilen visoke gustoće), kao i plastične podloge. Idealno bi bilo da radna površina bude dovoljno velika da na nju stanu 2 komada fileta jedan pored drugog.
- ROBUSTAN I OŠTAR NOŽ - naš omiljeni je ravni nož s nefleksibilnom oštricom, koji držimo kao „wicked-shahp“. Dok je tanki filetirni nož najbolje funkcionalan za porcioniranje manjih riba, ima oštricu teško upravljivu kod većih riba, što često dovodi do gubitka mesa!
- DOBRO I LAKO – SAMO S BRUSILICOM ZA NOŽEVE - Oštri noževi čine čiste i lake rezove. Svakako vam preporučujemo profesionalnu brusilicu: Work Sharp Culinary E5
Krenimo:
Korak br. 1
Pripremite lososa, kojeg prethodno treba očistiti od unutrašnjosti, glave i repa. Pripremite ribu tako da imate leđnu (gornju) stranu ribe okrenutu prema sebi i glavu usmjerite u desnu stranu.
Korak br. 2
Držite trbušnu peraju prema gore i za prsnu peraju i ovratnik umetnite nož na lijevoj (gornjoj) strani kralježnice.
Korak br. 3
I dalje držite trbušnu peraju gore i pomičite nož duž kralježnice „pilajućim“ pokretom unutra i van. Uvjerite se da nož uvijek držite blago nagnut prema kralježnici.
Korak br. 4
Kad dođete do kraja trbušne šupljine, pomaknite ruku od prsne peraje i položite je ravno na bok ribe otprilike do polovice tijela. I dalje održavajte blagi nagib prema dolje prema kralježnici i nastavite s rezanjem ribe. Kada završite rez, prvi filet možete staviti sa strane.
Korak br. 5
Ribu preokrenite tako da trbuh bude okrenut prema vama, glava prema desno. Za drugi filet započinjemo proces ispočetka.
Korak br. 6
Držite trbušnu peraju gore i za prsnu peraju i ovratnik umetnite nož - na gornji dio desnog (gornjeg) ruba kralježnice i počnite rezati.
Korak br. 7
Nastavite s rezanjem dok se ne približite kraju prsnog koša, zatim premjestite ruku s ovratnika kako biste poduprli ribu otprilike na sredini njezine duljine. Režite dok se strana ne odvoji od kralježnice i filet zatim možete staviti na susjednu podlogu ili tanjur.
Korak br. 8
Kada završite, trebali biste imati većinom bezmesnu kralježnicu i 2 lijepa fileta lososa. U ovom koraku možete odabrati hoćete li lososa ispeći na roštilju ili u pećnici.
Korak br. 9
Rado bismo dodali nekoliko dodatnih koraka za uklanjanje rebara i ovratnika, pa bez brige idemo dalje... Uklonite ovratnik njegovim izrezivanjem u okomitoj liniji otprilike 1/4 od reza glave i na stražnjoj strani prsne peraje – ove dijelove nemojte bacati jer su na roštilju vrlo dobri. Samo ga uklonimo kako bismo si olakšali sljedeći korak.
Korak br. 10
U ovom trenutku postaje složenije. Umetnite nož ispod rebara, a zatim nagnite oštricu prema njima. Uobičajena ideja je koristiti kosti kao pomoć kako bi se spriječilo rezanje u trbušno meso, što će zahtijevati određenu strpljivost i nježnost. Najjednostavniji način za uklanjanje ovih kostiju je izvođenje niza oštrih pokreta nožem u jednom smjeru - prema rebrima - uz blagi pritisak slobodnom rukom. Kada dođete do kraja kostiju (točno iznad reza na trbuhu), držite preklop rebara i jednim pokretom ga odrežite. Pri uklanjanju rebara budite vrlo oprezni. Pomičite nož polako i molimo vas, nemojte se porezati.
Korak br. 11
Vaš filet je gotov i spreman za posljednje začinjavanje. Iskoristite za to sol, začine i malo limunovo-maslaca umaka.
Kao i kod većine zadataka u kuhinji, i filetiranje zahtijeva malo prakse kako bi vam išlo glatko i jednostavno. Ne zaboravite uvijek koristiti oštar nož i neka kosti ribe budu vodič pri vašim rezovima. Svakako režite polako, ne zaboravite na položaj noža u ruci i u slučaju da nešto ne izgleda kako treba ili imate osjećaj da nije ispravno, prestanite s rezanjem.
Pogledajte našu ponudu filetirnih noževa za vašu sigurnu rad s bilo kojom ribom.
Neke fotografije u ovom članku su uz dopuštenje autora preuzete sa stranice www.worksharptools.com
Pretplatite se na novosti
Zainteresirao vas je ovaj članak? Pridružite se ostalim zadovoljnim pretplatnicima novosti putem obrasca ispod i primajte informacije o novostima, akcijama ili ekskluzivama prvi!
Preporučujemo iz kategorije Filetirni nože

ONTARIO Old Hickory 417 Fillet Knife 6.25" 440C Blade, Hardwood Handles, Leather Sheath ON1275

Marttiini Kide Filetni nož 21 cm stainless steel 424110

Gerber Controller 6" Fillet Knife Salt 31-003557

KERSHAW CURVED FILLET filetni nož 22,9 cm K-1242GEX

Marttiini Martef Filleting knife 23 stainless steel & Martef/guma/koža 846014T

XINZUO B38H 6-inčni nož za odvajanje mesa, bijela boja G10, 67 slojeva Damascus čelika, poklon kutij

Je vrhunski nož dizajniran za precizne zadatke. Opremljen je s VG10 čelikom, što mu osigurava izvanr

Marttiini CKP filetni nož 19 cm stainless steel 757114P