Osnove oštrenja noževa

Kako naoštriti nož?

Osnova je imati dobar, oštar nož. S oštrim nožem svaki rez je lakši, brži i, što je najvažnije, sigurniji. U ovom članku pronaći ćete sve osnovne informacije o tome kako i vi profesionalno naoštriti nož.

Kada je potrebno naoštriti nož?

Prvo morate pažljivo pregledati oštricu noža, što će vam pomoći u odlučivanju koliko je potrebno naoštriti nož.

Kako testirati oštricu?

  1. Lagano postavite oštricu na nokat palca i klizite njome od sebe. Ako oštrica klizi po noktu bez zapinjanja, najvjerojatnije je njezin rub tup.
  2. Za drugi test trebat će vam komad papira. Držite ga ispred sebe i režite oštricom prema dolje od ruke. Ako papir ne prerežete pod pritiskom noža, problem je opet nedovoljno oštra oštrica noža. Više u članku kako testirati oštrinu noža.
  3. Najbolje je testirati rez nožem na materijalima kao što su povrće, uže ili karton. Ako biste pri rezanju morali uložiti veliku silu ili ako biste morali "piliti", to opet znači - nedovoljno oštra oštrica.

Kut oštrice

Kut oštrice razlikuje se ovisno o stilu i upotrebi noža. Ti se kutovi obično kreću u rasponu od 10 do 35 stupnjeva. Kut od 10 stupnjeva je vrlo fin rub (zamislite britvicu). Mnogo veći kut, poput 35 stupnjeva, pronaći ćete na debeloj oštrici, poput mačete. Što je kut veći, to je rub otporniji, što znači da će izdržati i tvrđi materijal za rezanje. Što je kut manji, to će rez biti finiji i precizniji. Oba kuta oštrice ostaju dulje oštra kada ih koristite za odgovarajuće svrhe rezanja.

Pri odlučivanju koji kut želite na svom nožu, dovoljno je pogledati preporuku proizvođača. Stupnjevi se mogu malo razlikovati, a kut oštrice možete lako prilagoditi pomoću proizvoda Work Sharp, kao što je KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, koji se podešava u koracima od 1 stupnja.

Pravilo koje morate slijediti je:

Čelik i noževi

Čelici se međusobno razlikuju. Mogu biti mekani, tvrdi ili krhki. Razumijevanje čelika pomoći će vam pri oštrenju. Pogledajte ovaj članak - https://www.knifestock.sk/noziarske-ocele-a35, koji sadrži preglednu razradu tipova čelika i informacije koje su korisne pri njihovom oštrenju.

Oblik oštrice

Na temelju oblika oštrice mijenja se način oštrenja. Ako imate tipičan ravni rub, slijedit ćete krivulju oštrice pri oštrenju. Oštrica poput "tanto" može se činiti kao izazov za oštrenje, iako je zapravo vrlo jednostavno! Naoštrite duži rub do prve točke, a zatim manevrirajte oštricom tako da se oštri samo kraći gornji rub, drugi, koji opet završava u točki gdje se oba ruba sijeku. Kod ruba sa zupcima naoštrite samo ravnu stranu bez kosine. Ako imate male keramičke brusne kamene, poput WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER, ili COMBO KNIFE SHARPENER možete lako naoštriti i između zubaca zupčastog ruba.

Koje abrazive biste trebali koristiti?

Procijenite stanje svog noža. Za grubi abraziv posegnite kada je rub nekonzistentan ili su na oštrici ulomci. Preporučujemo vam da za to koristite: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. Drugi razlog za korištenje grubljeg abraziva je ako oštrite tvrđi čelik. U tom slučaju, kada je rub oštar, koristite srednji ili fini abraziv za njegovo dotjerivanje.

Pretplatite se na novosti

Zanima vas ovaj članak? Pridružite se ostalim zadovoljnim pretplatnicima novosti pomoću obrasca ispod i prvi saznajte informacije o novostima, akcijama ili ekskluzivama!