Praktični savjeti za kupnju Santoku noža

Kupovina noževa može biti zastrašujuće iskustvo za mnoge ljude. To je posebno slučaj kada ljudi razmatraju kupovinu velikih noževa i noževa s kojima nemaju iskustva. Jedna stvar je otići kupiti set steak noževa, kada ih koristite cijeli život, a sasvim je druga stvar kupiti nož koji ste koristili jednom ili s kojim nemate nikakvo iskustvo. Upravo je drugi slučaj čest za ljude kada traže prikladan Santoku nož.

Ako niste upoznati sa svijetom Santoku noževa, lako se možete izgubiti. Koji je tip drške najprikladniji? Što su to udubljenja duž oštrice i čemu služe? Zašto su neke oštrice noževa više od drugih? Kako održavati tako delikatan nož da ostane u dobrom stanju? Je li uopće potrebno kupiti ovaj nož ili će vaš niz drugih kuhinjskih noževa zadovoljiti vaše potrebe?

Riječ „santoku“ doslovno znači „tri vrline“. Naziv ovog noža odabran je kako bi predstavljao njegova tri glavna korištenja - rezanje, sjeckanje i usitnjavanje. Iako je korištenje Santoku noža vrlo slično korištenju kuharskog noža, na prvi pogled je vidljivo koliko se ova dva tipa noža razlikuju svojim dizajnom. Ono što možda ne znate je da se razlikuju i tehnikama korištenja.

Santoku je u svojoj upotrebi specifičniji od kuharskog noža. U usporedbi s kuhinjskim nožem, više se fokusira na manje, preciznije i delikatnije zadatke, među koje spada, na primjer, stvaranje ukrasnih tankih kriški od povrća. Tehniku potrebnu za potpuno korištenje Santoku noža nešto je teže savladati nego onu kod kuharskog noža, ali u konačnici vodi do stvaranja finijih kriški i preciznijih rezova. Važno je napomenuti da će vam za dovršavanje zadatka trebati znatno manje vremena.

Ove preporuke su osmišljene kako bi vam pomogle odabrati kvalitetan Santoku nož. Pri izradi ovog vodiča proveli smo sate istražujući i uspoređujući Santoku noževe te provjeravajući koje aspekte preferiraju vrhunski kuhari, od vrha oštrice do drške. U manjoj mjeri smo u preporuke uključili i vlastita iskustva s ovim tipom noža kako bismo vam približili kakvo je raditi s različitim vrstama Santoku noževa.

Važnost širine oštrice i kuta reza

Ako ste obratili pažnju na gore navedeni tekst ili već nešto znate o Santoku noževima, neće vas iznenaditi da su oštre i tanke oštrice posebno važne kod Santoku noževa. Oštricu je potrebno naoštriti pod vrlo oštrim kutom kako bi mogla prolaziti kroz površinu bilo kojeg voća ili povrća koje joj postavite na put. Pri radu s nožem prsti se koriste samo u maloj mjeri. Ne zaboravite da se pomoću Santoku noža reže samo pokretom gore-dolje. Nećete se moći osloniti na nazubljenje ili rezanje pokretom naprijed-natrag tipičnim za kuharske noževe.

Tanke oštrice su neophodne za stvaranje tankih kriški. Bilo da želite narezati izuzetno tanke kriške luka za umake i namaze ili kriške mesa za ručak, bez dovoljno tanke oštrice to neće biti moguće. Uzorne kriške, tanke poput papira, široka oštrica ne može stvoriti. Također je potrebno da vaš nož ima vrlo oštar kut reza. Gornja granica kuta reza je 20˚, bilo koji veći kut već će biti prevelik. Pokušajte pronaći oštricu s kutom reza između 15˚ i 20˚. Ako pronađete kut manji od 15˚, još bolje. Vrijedi pravilo: što oštriji, to bolji.

Nisu svi noževi stvoreni jednako. Nemojte pretpostavljati da će svaki nož koji izgleda ili se naziva Santoku biti tanak i imati oštar kut. Prije kupnje napravite malo istraživanje. Navodi li proizvođač kut reza? Ako ne, pročitajte nekoliko recenzija potrošača, posebno što navode o oštrini noža. Ako je moguće, pokušajte pronaći recenzije koje su napisali kuhari i osobe bez povezanosti s dotičnom tvrtkom.

Snaga je važna

Također je vrlo važno da odaberete oštricu koja je izrađena od čvrstog čelika. Iako preporučujemo čvrst čelik za mnoge noževe, vjerujemo da je za ovaj konkretni tip noža najvažniji. Neki tipovi noževa trebaju fleksibilnost materijala (npr. nož za kruh). Santoku nož definitivno ne spada među noževe koji bi trebali biti fleksibilni. Trebat će vam ne samo izdržljiva i tvrda oštrica, već i stabilan nož.

Preporučujemo pronaći oštricu koja je izrađena od visokougljičnog čelika (high-carbon steel) ili visokougljičnog nehrđajućeg čelika. Visok sadržaj ugljika u ovim vrstama čelika daje materijalu izuzetnu čvrstoću. Ako smatrate da vam je potrebna oštrica od nehrđajućeg čelika, tražite potpuno kovanu. Za pojašnjenje, tražite one koje su oblikovane iz velikog komada čelika, umjesto onih koje su izrezane iz čeličnog lima. Proces kovanja čini gotovo bilo koju vrstu čelika čvršćom. Unatoč višoj cijeni, preporučujemo odabrati kovani čelik bez obzira na vrstu koju odaberete (bilo da vam treba visokougljični, nehrđajući ili nehrđajući čelik s visokim sadržajem ugljika).

Iako su keramički noževi dovoljno oštri i otporni na promjenu duljine i savijanje, previše su krhki za tip zadataka tipičan za Santoku noževe. Ako ste ipak veliki ljubitelj keramike, predlažemo da budete oprezni pri odabiru daske za rezanje. Plastične i drvene daske su nježnije prema oštrici za razliku od materijala poput stakla ili mramora.

Tehnike korištene s Santoku nožem često su jednostavne, ali zahtijevaju da oštrica i drška budu čvrsto povezane. Stoga predlažemo pronaći model koji će imati trostruko zakovanu konstrukciju oštrice. Ako trostruko zakivanje nije dostupno, uvjerite se da je odabrani nož barem cjelovit. Posljednje što želite je da tijekom rezanja otkrijete da su se oštrica i drška odvojile. To bi mogla biti ne samo neugodna, već i opasna situacija.

Visina noža pomaže

Zašto Santoku noževi imaju tako visoke oštrice? Na ovo pitanje postoje dva moguća odgovora. Prvo, kako biste stvorili tako papirnato tanke kriške po kojima su Santoku noževi poznati, željet ćete da oštrica vašeg noža bude gotovo jednako visoka (ako je moguće, i viša) od sastojaka koje režete. Visoka oštrica će pri rezanju služiti kao barijera i držati kriške do svog kraja.

Zamislite to ovako, slično kao što biste imali veću šansu rezati po ravnoj liniji kroz komad papira ako koristite duge škare, imat ćete veću šansu stvoriti ravnomjerne rezove ako koristite Santoku nož s visokom oštricom. Oštrica niža od dva inča (5,08 cm) vjerojatno neće stvoriti ravnomjerne kriške, slično kao kada biste pokušali prerezati komad papira samo pomoću kraja škara.

Druga prednost visokog noža je što ga možete koristiti za prijenos već narezanih namirnica. Jednostavnim okretanjem noža na stranu i podizanjem obrađenih komada hrane na oštricu, možete ih lako prenijeti u željeni kuhinjski pribor. Naravno, pri takvom korištenju ovog noža želite biti maksimalno oprezni, jer postoji rizik od kuhinjske nezgode.

Dutine strane

Možda ste primijetili da većina Santoku noževa ima udubljenja na svojim rubovima. Ako niste upoznati s ovim tipom oštrice, odvojite trenutak da pročitate ovaj odlomak kako biste razumjeli čemu služe ti utori, kako funkcioniraju i zašto su na Santoku nožu tako važni.

Općenito, ovakve vrste oštrica nazivaju se oštrice s dutim stranama ili oštrice Granton edge. Udubljenja u ovim oštricama stvaraju okruženje protiv zadržavanja vode i sprječavaju prianjanje hrane na oštricu. Zašto je to uopće važno za Santoku nož? Većina hrane koju ćete obrađivati Santoku nožem bit će sočna ili ljepljiva. Od crvene paprike i luka do vlasca i češnjaka, vjerojatno ćete se susresti s mnogim namirnicama koje bi vam se pri radu zalijepile za oštricu.

Nema problema, zar ne? Uvijek ste mogli komadiće hrane s oštrice obrisati prstom i nastaviti. Da, to je istina i kod Santoku noževa, ali jedan od glavnih razloga zašto ljudi biraju one s udubljenjima je što u usporedbi s kuharskim nožem rad s Santoku nožem traje znatno kraće. Zadržavanje svakih pet sekundi kako biste obrisali oštricu usporava rad do te mjere da moram snažno preporučiti kupnju Santoku noža s dutim stranama.

Pretplatite se na novosti

Je li vas ovaj članak zainteresirao? Pridružite se ostalim zadovoljnim pretplatnicima novosti putem obrasca ispod i primajte informacije o novostima, akcijama ili ekskluzivama prvi!