Razlika između oštrenja i honovanja noža leži u njihovim osnovnim funkcijama i metodama. Oštrenje

Ako pratite razne kulinarske emisije ili natjecanja, vjerojatno ste primijetili kuhara koji stručno prelazi noževima preko ocijelke, kakvu vidite ovdje na slici. I vi možete posjedovati jednu od takvih ocijelki ako imate veliki set noževa.

bruska na noze

Znate li koja je funkcija ovog alata? Oštri noževe, zar ne? Ako to mislite, varate se. Ovaj alat, bez obzira na to kako je označen, definitivno nije alat za oštrenje.

Oštrenje vs. honovanje?

Alat za koji mnogi misle da je za oštrenje, zapravo je honovska čelik. Koja je onda razlika između oštrenja i honovanja?

Da bismo znali razliku, prvo moramo znati zašto i kako se noževi otupljuju. Kada se nož otupi, to znači da je njegova oštra ivica izgubila na kvaliteti i ivica oštrice više nije pravilno poravnata zbog korištenja. Iako je oštrica još uvijek oštra, gubitak tog poravnanja znači da nož više neće pravilno rezati.

Kako onda nož ponovno dobiva svoju oštrinu i oštrica svoje poravnanje? Tu dolaze na red oštrenje i honovanje:

  • Honovanje: Ocijelka vraća oštricu noža natrag u sredinu i ispravlja je. "Popravlja" ivicu bez uklanjanja većeg dijela materijala oštrice. Honovanje zapravo ne oštri nož, ali ako se pravilno izvede, nož će se činiti oštrijim jer je oštrica sada u pravilnom položaju. Honovanje bi se trebalo raditi često – u nekim slučajevima, pri svakoj upotrebi.
  • Oštrenje: S druge strane, oštrenje je proces pri kojem dolazi do uklanjanja materijala oštrice kako bi se dobila nova oštra ivica. To se može učiniti pomoću vodnog kamena, brusnog kamena ili električne brusilice za noževe (POGLEDAJTE NAŠU ELEKTRIČNU BRUSILICU WORKSHARP). Oštrenje noževa potrebno je rjeđe nego honovanje, jednom mjesečno ili prema potrebi noža.

Kada je vaš nož oštar? 

Važno je znati kada je vaš nož tup i zahtijeva održavanje kako biste s njim mogli sigurno i s povjerenjem rezati i sjeckati. Naš najdraži način da provjerimo je li nož oštar je rezanje rajčice - jer oštar nož lako prolazi kroz tvrdu kožu i mekani unutrašnji dio. Drugi način za testiranje oštrine noža je pokušati prerezati komad papira koji držite u zraku.

Zanima vas oštrenje noževa? Imamo sve što vam treba. Pregledajte naš katalog proizvoda. Ako vam treba savjet, stojimo vam na raspolaganju. 

Pretplatite se na novosti

Zainteresirao vas je ovaj članak? Pridružite se ostalim zadovoljnim pretplatnicima novosti putem obrasca ispod i saznajte o novostima, akcijama ili ekskluzivama prvi!