Sú kľúčovým prvkom pri výrobe kvalitných nožov. Rôzne typy ocele ponúkajú rôzne vlastnosti, ako je o
Nožiarske čelici
- Koja je čelika najbolja?
- Ima li nož koji mi se sviđa dobru čeliku ili je to smeće?
- Hoće li mi taj nož zahrđati?
- Hoće li se brzo istupiti?
- Mogu li ga uopće sam naoštriti...?
- Postavljate li si i vi ovakva pitanja?
Ako da, ovaj članak bi vam trebao pomoći da se snađete u svijetu nožarskih čelika i njihovih ključnih svojstava. U ovom članku neće biti navedeni kemijski sastavi pojedinih čelika, niti stručni izrazi iz metalurgije ili strojarstva. Želim da ove informacije pomognu i onima koji o noževima i čelicima ne znaju apsolutno ništa. Nadam se da će vam ovaj pojednostavljeni pristup pomoći da odaberete pravi nož.
Ključna svojstva
Pri odabiru čelika za nož, treba uzeti u obzir svrhu za koju ga želite primarno koristiti.
Za pripremu hrane? Ovdje ćete najviše cijeniti stabilnost oštrice i otpornost na koroziju.
Za izlete u prirodu? Ovdje će vam vjerojatno trebati nož od žilavog čelika koji se neće lako slomiti pri cijepanju drva za vatru, ali ćete također htjeti da ga možete lako naoštriti jer nemate profesionalni brusilicu sa sobom.
Za svakodnevno nošenje? Opet ćete cijeniti otpornost na koroziju, jer znoj može biti agresivan i uskoro bi se na ugljičnoj oštrici mogli pojaviti hrđavi tragovi koji vas sigurno neće obradovati.
- Stabilnost oštrice - sposobnost čelika da zadrži oštrinu tijekom korištenja. Bilo da koristite nož u kuhinji za hranu, trebate prerezati uže, razrezati karton ili naoštriti štap za roštilj, nikoga neće obradovati tup nož. Ovdje ćete cijeniti premium čelike koji će vam ostati oštri višestruko duže nego čelici nižih klasa.
- Žilavost - sposobnost čelika da izdrži i grublje rukovanje. Ako trebate imati pri ruci robustan nož s kojim ćete lako izgraditi sklonište ili nacijepati drva za vatru, ili slične aktivnosti, sigurno ćete cijeniti ako vaš nož sve to preživi bez da mu se oštrica okrnji ili čak slomi. No, molim vas, ne zaboravite da su sjekire namijenjene cijepanju, a poluge za polugu. Dakle, ako idete cijepati drva za baku, radije ponesite sjekiru, uštedjet ćete si puno posla.
- Otpornost na koroziju - ovo svojstvo ćete sigurno cijeniti ako ćete nož koristiti u vlažnom okruženju ili za pripremu hrane. Ako mislite da je potrebno mnogo godina da nož zahrđa, varate se. Na primjer, obična rajčica ili limun mogu vam u trenu na nožu s niskom otpornošću na koroziju stvoriti razne uzorke, od sitnih točkica, preko pocrnjelih oštrica, do hrđavih mrlja. Također, ako nosite nož u džepu svaki dan, može vam se dogoditi da, ako se ne brinete o nožu, isparavanje vašeg znoja ukrasi oštricu sličnim uzorcima.
- Jednostavnost oštrenja - ovo je često vrlo podcijenjen i zanemaren parametar pri odabiru noža. Kupite vrhunski nož, od najboljeg čelika, platite za njega nemalu svotu. Neko vrijeme ćete ga koristiti s užitkom i nećete ga moći dovoljno nahvaliti sve dok jednog dana ne bude oštar koliko biste željeli. Imate li čime ga naoštriti? Jamčim vam da vam čelična šipka neće biti dovoljna, niti jedan brusni kamen koji je vaš djed nekad koristio za kosu. Ako razmišljate o premium čelicima, trebat će vam i kvalitetan sustav za oštrenje. S druge strane, ako znate da ćete nož koristiti dulje bez mogućnosti kvalitetne njege, sigurno ćete cijeniti što možete naoštriti nož doslovno na kamenu iz rijeke ili na običnoj šalici.
Savršeni čelik značio bi uravnoteženu kombinaciju svih ovih svojstava na što višoj razini. Ljudi se stoljećima trude pronaći takav idealan čelik, a vodeće čeličane i dalje pokušavaju i natječu se tko će doći do tog ideala, koji još uvijek ne postoji. Svako svojstvo ističe se na račun drugog, stoga morate razjasniti što vam je prioritet. U ovoj usporedbi vidjet ćete koliko je velika razlika između osnovnih čelika i onih koji se svrstavaju među svjetske vrhove.
CPM-S110V M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) SAD 58-61 HRC
Nerezna praškasta čelika s nevjerojatnom stabilnošću oštrice i izvrsnom otpornošću na koroziju. Zbog niske žilavosti nije pogodna za velike radne noževe, a naoštriti ju je prava muka.
M390 (Bohler Uddelholm) Austrija 60-62 HRC
Praškasta čelika koja pruža izvrsnu razinu stabilnosti oštrice, žilavosti i otpornosti na koroziju. Sve to čini M390 jednom od najpopularnijih premium čelika na svijetu.
CPM-S90V (Crucible Industries) SAD 58-61 HRC
Praškasta čelika popularna uglavnom među američkim proizvođačima. Ističe se prvenstveno stabilnošću oštrice. Nije tako žilava kao M390 i teže se oštri.
ZDP-189 (Hitachi) Japan 66-67 HRC
Jedna od najtvrđih čelika korištenih u nožarstvu. Izvrsna čelika, ali rijetko korištena uglavnom zbog svoje visoke cijene.
Elmax (Bohler Uddelholm) Austrija 60-61 HRC
Kvalitetna praškasta čelika s uravnoteženim svojstvima. U usporedbi s drugim čelicima u istoj kategoriji, ističe se boljom mogućnošću oštrenja.
CPM-20CV (Crucible Industries) SAD 59-61 HRC
Izvrsna stabilnost oštrice i velika otpornost na koroziju su kod iste čelika rijetke. CPM-20CV nudi oboje. Izvrsna opcija za nekoga tko traži izvrsna rezna svojstva uz minimalnu njegu.
CTS-XHP (Carpenter) SAD cca 64 HRC
Ovu čeliku sam proizvođač označava kao ekvivalent između 440C zbog vrlo dobre otpornosti na koroziju i D2 zbog visoke tvrdoće i dobre žilavosti.
CPM-M4 (Crucible Industries) SAD 60-62 HRC
Praškasta čelika koja može izdržati gotovo svaki zadatak. Ističe se stabilnošću oštrice i svojom izvrsnom žilavošću. S druge strane, zahtijeva ekstremnu njegu kako bi se spriječila korozija.
CPM-S35VN (Crucible Industries) SAD 60-61 HRC
Praškasta čelika koja je poboljšanje čelika S30V. Ima veću žilavost, u sirovom stanju se lakše obrađuje i bolje se polira.
CPM-S30V (Crucible Industries) SAD 58-61 HRC
Praškasta čelika dizajnirana posebno za izradu noževa. Ova čelika s izvrsnom otpornošću na koroziju i stabilnošću oštrice idealna je za svakodnevnu upotrebu kao i za aktivnosti na otvorenom.
VG-10 (Takefu) Japan 59-61 HRC
Tradicionalna japanska čelika, poznata i kao "zlatni standard". Odabirom noža od ove čelika sigurno nećete pogriješiti, a posljednjih godina je ova čelika cjenovno vrlo pristupačna.
D2 59-61 HRC
Alatna čelika razvijena za rezanje drugih čelika. D2 nudi fantastičnu žilavost i zadržavanje oštrice za zahtjevnu upotrebu. Međutim, polunerezna je, stoga je potrebna odgovarajuća njega.
154CM (Crucible Industries) SAD 58-61 HRC
Jedna od kvalitetnijih čelika korištenih i za izradu pribora za jelo. U osnovi je modificirana čelika 440C i ima gotovo idealnu ravnotežu svih četiri ključnih svojstava.
H1 (Myodo Metal) Japan 58-65 HRC
Jednoznačno čelika s najboljom otpornošću na koroziju. Nož od ove čelika možete ostaviti u vodi, rezati što god želite. Nijedna druga čelika u tom pogledu ne izdrži toliko. Njena jedina slabost je slaba stabilnost oštrice, ali u svemu ostalom briljira.
N690 (Bohler Uddelholm) Austrija 59-59 HRC
Vrlo popularna čelika kod gotovo svih europskih nožarskih tvrtki. To je ekvivalent čeliku 440C, ali s boljom otpornošću na koroziju.
14C28N (Sandvik) Švedska 58-62 HRC
Poboljšana čelika 12C27 s boljom otpornošću na koroziju. U svojoj cjenovnoj kategoriji sigurno jedan od najboljih čelika na tržištu.
1095 58-66 HRC
Najčešće korištena ugljična čelika. Odlično se oštri i lako postižete zaista oštru oštricu. Vrlo je žilava, dobro drži oštricu i cjenovno je vrlo pristupačna. Njena slabost je slaba otpornost na koroziju, stoga je mnogi proizvođači već od proizvodnje premazuju zaštitnim slojem.
440C 58-60 HRC
Vjerojatno najčešće korištena čelika na svijetu. Popularna je prvenstveno zbog dobre ravnoteže svih svojih svojstava. Izvrsna omjer cijene i kvalitete.
12C27 (Sandvik) Švedska 57-59 HRC
Izvrsna čelika za svakodnevnu upotrebu, koju u velikoj mjeri koriste Morakniv i Opinel. S obzirom na to da se koristi za noževe za nekoliko eura, ima zaista izvrsna svojstva. Omjer cijene i kvalitete je gotovo bez premca.
AUS-8 (Aichi Steel) Japan 57-59 HRC
Čelika usporediva s 12C27 ili 440C. Malo lošije drži oštricu, ali s druge strane se vrlo lako oštri.
8Cr13MoV (Ahonest) Kina 57-59 HRC
Kineska verzija AUS-8. Malo bolje drži oštricu, ali je s druge strane jeftinija. Za izradu svojih noževa koriste je, na primjer, Spyderco, Kershaw i drugi.
440A 56-57 HRC
Iako se ova čelika koristi samo za izradu noževa niže cjenovne kategorije, osim stabilnosti oštrice, ostala svojstva su na vrlo dobroj razini.
420 54-56 HRC
Najobičnija i najjeftinija čelika za izradu noževa. Većina jeftinih i nobrand noževa izrađuje se upravo od ove čelika. No, ako vam ne smeta oštriti nož gotovo svaki dan, ostala svojstva ove čelika sigurno ćete cijeniti.
Rangiranje ključnih svojstava
Preporučujemo iz kategorije Svi kuhinjski noževi

Cold Steel Stiff Curved Boning Knife 15,2 cm

XIN Cutlery XC101 XinCare White Black Kiritsuke 23 cm

WUSTHOF CLASSIC nož za guljenje 8 cm, 1040103208

Spyderco Z-Cut kuhinjski nož Lightweight 11.1 cm Black K14PBK

WUSTHOF set

BOKER Cottage-Craft Santoku kuhinjski nož 16,3 cm (130497) drvo

XINZUO B35 8-inčni rezbarski nož crveno sandalovo drvo njemački 1.4116 čelik magnetski poklon

XINZUO B38H 6-inčni nož za odvajanje mesa, bijela boja G10, 67 slojeva Damascus čelika, poklon kutij