Osnovni vodič
Možda ćete biti zapanjeni brojem različitih vrsta noževa koje možete kupiti dok čitate ovaj članak. Također se može pojaviti pitanje koje ste si možda postavili: „Zašto bih trebao sve te noževe?“ Istina je da vam svi ti noževi nisu potrebni. Neki noževi su prikladniji za određene zadatke od drugih, a neki su višenamjenski. Koji noževi su vam potrebni ovisi o vrsti zadataka koje svakodnevno obavljate u kuhinji i koliko vam je važan konačni estetski učinak kulinarske aktivnosti. Nekim ljudima je dovoljno imati dva-tri noža u ladici. Oni koji žive na mikrovalnim večerama vjerojatno bi mogli živjeti bez ikakvih noževa.
Sama činjenica da čitate ovaj članak govori da ozbiljno shvaćate svoje kuhanje i da vam je stalo do toga. Pretpostavljamo da biste mogli željeti saznati više o različitim vrstama noževa i kako se svaki koristi. Ovaj vodič je osmišljen tako da vam pruži informacije o pojedinim noževima i da ih sami možete pravilno odabrati za pripremu hrane u vašoj kuhinji.
Steak nož
Možda ste već posjetili restoran u stilu „steakhouse“. Uvjereni smo da ste već vidjeli steak nož. Takav nož obično ima oštrice duge 10 do 12 cm i čvrstu ručku. Dizajniran je da izdrži svakodnevnu upotrebu od strane više ljudi. Oštrice mogu biti nazubljene ili ravne, što znači da imaju male zube duž sebe ili glatke rubove. Neki imaju šiljate vrhove, dok su drugi zaobljeni. Steak noževi često se prodaju u setovima od 4 do 8 noževa.
Kuharski nož
Kuharski noževi su među našim najomiljenijima. Njihova blaga krivulja omogućuje lako i gotovo elegantno rezanje većine povrća na kockice. Ovi noževi obično imaju oštrice duge oko 20 do 30 centimetara, što ih čini savršeno velikima za rezanje jabuka, paprika, krumpira, brokule ili kupusa. Dobar kuharski nož je snažan, izdržljiv, uravnotežen i lako se njime rukuje. S obzirom na njegovu veličinu, možda neće biti lako pronaći kuharski nož koji odgovara vašim individualnim potrebama. Radi se o tome da ima odgovarajuću duljinu, težinu, trajnost i ravnotežu. Jednom kada pronađete ovaj nož, koristit ćete ga pri svakoj pripremi hrane!
Santoku nož – japanski nož
Kada pogledate ovaj nož, podsjetit će vas na vješt kuharski nož. Svojim namjenama podsjeća na kuharski nož, a možda ste već čuli i za pojam „sheepsfoot“ - tako je oblikovana njegova oštrica. Ovaj višenamjenski nož ima i dodatni bonus. Kao i kuharski nož, santoku nož je idealan za rezanje na kockice i sjeckanje. Ravan je s ravnom oštricom, što omogućuje lako rezanje. Mnogi ljudi su zbunjeni razlikom između ovog noža i kuharskog noža. Vide razliku u izgledu, ali ne razumiju kako se to odražava na njegovu funkciju. Santoku nož nije najjednostavniji za početnike, ali može značajno smanjiti vrijeme pripreme. Koji bonus donose ovi noževi? Izrađuju se s mnogo tanjim oštricama i oštrijim kutovima, što vam omogućuje stvaranje tankih kriški i fino narezanih ukrasa. To je nešto za svaku kreativnu dušu u kuhinji.
Nož za kruh
Noževi za kruh često su opremljeni dugim tankim oštricama duljine cca. 20 - 30 centimetara. Izrađuju se prvenstveno za rezanje kruha, ali su također vrlo korisni pri rezanju drugih pekarskih proizvoda – hrskavih i mekih. Ovi noževi uvijek imaju nazubljeno sječivo, ali dubina i razmak između zubaca mogu se razlikovati kod pojedinih noževa. Na primjer, jedan može imati duboko nazubljenje s vrlo izraženim zubcima koji su udaljeni samo dva do tri milimetra; drugi može imati fine kružne zubce koji podsjećaju na ručno crtane oblake. Treba imati na umu da su za različite vrste zadataka prikladni različiti tipovi nazubljenja.
Nož za rezanje
Noževi za rezanje su po duljini i visini oštrice vrlo slični noževima za kruh. Razlikuju se po tome što im je oštrica ravna umjesto nazubljene. Druga razlika je što su im vrhovi šiljati, dok većina noževa za kruh ima tupi vrh ili oštricu „sheepsfoot“. Nož za rezanje uglavnom je namijenjen za rezanje kriški mesa od kuhanog purana, piletine, šunke ili pečenja. Možete ga koristiti pri pripremi i posluživanju. Ovi noževi imaju i sekundarnu upotrebu - rezanje rajčica i drugog mekog voća i povrća.
Univerzalni nož
Vjerojatno najuniverzalniji od svih noževa na ovom popisu je univerzalni nož, koji može zamijeniti mnoge druge noževe. Iako je njegova svestranost nevjerojatna, ima i slabost. To je da ne može obavljati te funkcije s jasnom preciznošću. Ako tražite nož s kvalitetnim rezom, vjerojatno ćete posegnuti za određenim nožem za taj rez. Međutim, ako idete rezati sendvič, univerzalni nož nema konkurenciju.
Noževi za otkoštavanje
Noževi za otkoštavanje često su neshvaćeni i podcijenjeni noževi s ovog popisa. Mnogi ljudi izvade ovaj uski nož iz ladice i nemaju pojma kako ga koristiti. Nož za otkoštavanje uglavnom se koristi za uklanjanje mesa s kostiju. Ovaj nož je zapravo jedan od noževa koje mesari najčešće koriste pri radu s mesom. Tanka, fleksibilna oštrica omogućuje mesaru stvaranje savršeno oblikovanih i porcioniranih odrezaka, pečenja i pilećih prsa bez rasipanja. Omogućuje im rezanje vrlo blizu same kosti. U vašoj kuhinji ovaj nož može se koristiti za uklanjanje kostiju iz piletine i ribe, ili za porcioniranje raznih drugih vrsta mesa.
Nož za guljenje i rezanje voća i povrća
Ovi kratki i lako upravljivi noževi dostupni su u tri varijante: spear-tip, sheep's foot i bird's beak. Iako su svi ovi noževi izrađeni za složenije zadatke vezane uz voće i povrće, svaki od njih ima svoju svrhu i funkciju. Za rezanje je najbolji spear-tip, duge tanke trake najbolje ćete narezati nožem sheep's foot, a ako trebate guliti, uzmite bird's beak. Imat ćete potpunu kontrolu nad ovim noževima.
Spear-tip
![]() |
![]() |
Sheep's foot
![]() |
![]() |
Bird's beak
![]() |
![]() |
Setovi noževa
Mnogi ljudi preferiraju kupovinu noževa u jednom setu umjesto da ih kupuju pojedinačno. Takve kupovine često su mnogo jeftinije. Međutim, ponekad ćete otkriti da zbog kvantitete žrtvujete kvalitetu! Prije kupnje takvog seta pažljivo pregledajte noževe i kupite samo onaj koji sadrži noževe koje ćete stvarno koristiti.
Održavajte svoje noževe oštrima
Možete imati najbolje noževe na svijetu u svojoj kuhinji, ali ako nisu pravilno održavani i naoštreni, neće biti od velike koristi. Jedan od najboljih načina da ih održite savršeno oštrima je kupnja vrhunske brusilice za noževe. Pročitajte glavne razloge zašto održavati vaše kuhinjske noževe oštrima. Članak: Zašto trebate oštar nož?
Pretplatite se na novosti
Zanima vas ovaj članak? Pridružite se drugim zadovoljnim pretplatnicima novosti putem obrasca ispod i primajte informacije o novostima, akcijama ili ekskluzivama prvi!
Preporučujemo iz kategorije Svi kuhinjski noževi

XIN CUTLERY XC124 kuhinjski nož G10 21,5 cm

BÖKER DAMAST BLACK Nož za kruh 23cm crni

Cold Steel Commercial Series Cleaver mesarski sekáč 22,9 cm

Spyderco Counter Puppy Purple K20SPR 8.8 cm

ZWILLING set noževa s blokom 8 kom. Bamboo

DUE CIGNI LINEA TUSCANY NOŽ ZA ODREZAK LISCIO 2C 765/11 OL

ONTARIO Old Hickory 417 Fillet Knife 6.25" 440C Blade, Hardwood Handles, Leather Sheath ON1275

FOX/DUE CIGNI COQUUS KUHINJSKI NOŽ 14 cm/6"- STAINLESS STEEL 4116, DRŠKA OD PRIRODNOG DRVA DIMLJENOG